Kako je crnogorski kavački narko-klan „pao“ na Malti?

Policija na Malti zaplenila je 740 kila kokaina, vrednosti 100 miliona evra, koji je pripadao ozloglašenom crnogorskom „kavačkom klanu“. Šverc droge finansirao je Radoje Zvicer, vođa „kavčana“, kao i šefovi srpskog i slovenačkog ogranka ove mafije – Veljko Belivuk (35) i Klemen Kadivec (30).


Kokain i banane

– Policija je pregledala 1.080 kutija banana, a 37 kutija je sadržalo ukupno 740 paketa kokaina, za koji je potom laboratorijski utvrđeno da je vrlo visoke čistoće. Da je ta droga stigla na ulicu, vredela bi 100 miliona evra – prenosi ovaj portal.
Istragom je, kako se dodaje, utvrđeno da je nabavku 740 kilograma kokaina, kao i krijumčarenje droge, finansirao zloglasni crnogorski „kavački klan“, kao i njegove ispostave u Sloveniji i Srbiji.
– Na čelu mafije je Radoje Zvicer, koji je u bekstvu. Ogranak te bande u Sloveniji vodio je Klemen Kadivec, a u Srbiji Veljko Belivuk. Oni su planirali da kokain najvećim delom rasture na teritoriji Austrije i Nemačke, a to je trebalo da organizuje blizak Belivukov saradnik Dario Đorđević Dekster. Međutim, taj plan je propao nakon što je prošlog meseca u Sloveniji uhapšeno 60 pripadnika „kavačkog klana“, među kojima je bio i Kadivec, a nedavno u Beogradu i Austriji Dekster i njegova banda  – piše „Tajms ov Malta“.

Razrađen plan
Inače, policija je utvrdila da je mafija imala ustaljenu proceduru nakon što bi kokain stigao u luku Kopar. Naime, slovenačka ekipa bi pretovarila drogu i na svaki paket bi utisnula žig sa srpskim grbom, sa četiri ocila. Zatim su paketi prevoženi kamionima u količinama do 42 kilograma nedeljno po turi. U nekim slučajevima drogu su prevozila i po dva kamiona istovremeno, što znači da su prebacivali više od 80 kilograma nedeljno. Droga je uglavnom krijumčarena u Austriju i Nemačku. Odatle je distribuciju kokaina preuzimao Dario Đorđević Dekster, kog srpska policija sumnjiči za organizaciju ubistava Aleksandra Šarca (35), Lazara Vukićevića (31) i Dragana Ristića Čađe (61) u Beogradu.

Kokain koji je nađen na Malti

Podsetimo, Belivuk, njegova desna ruka Marko Miljković i još 20 pripadnika njihovog mafijaškog klana uhapšeni su 4. februara i otad su u pritvoru. Terete se da su, pod plaštom Partizanove navijačke grupe „Principi“, ubijali, reketirali i preprodavali ogromne količine droge. Bili su praktično ispostava zloglasnog crnogorskog „kavačkog klana“ u Srbiji. Policija ima dokaze da su u zloglasnoj kući u Ritopeku koju je koristio ovaj klan ubijena najmanje tri muškarca, čiji su leševi raskomadani i samleveni u industrijskoj mašini za meso, pronađenoj u tajnoj prostoriji iza garaže.

FBI uhapsio 18 Srba
U velikoj akciji FBI nazvanoj „Trojanski štit„, u kojoj je širom Evrope uhapšeno više od 800 kriminalaca, „palo“ je i 18 Srba. Srpske službe su od jula prošle godine bile intenzivno uključene u najveću akciju do sada i sve vreme su od tada pratile komunikaciju srpskih kriminalaca preko kriptovane aplikacije Anom, koju im je policija i podmetnula. Pripadnici FBI poslednjih nekoliko dana nalaze se u Srbiji i sarađuju sa našim službama i prate komunikaciju mnogih istaknutih članova srpskog podzemlja.

Mafijaška ubistva
Policija je otkrila da je Dario Đorđević Dekster umešan u likvidaciju Dragana Ristića Čađe, vlasnika restorana „Košuta“, ubijenog u septembru prošle godine u Kaluđerici. Takođe postoje dokazi koji ukazuju na to da je 17. oktobra prošle godine organizovao ubistvo pripadnika bande „Pink panteri“ Aleksandra Šarca (35) u Tržnom centru „Ušće“, kao i da je učestvovao u ubistvu Lazara Vukićevića (31), koji je, prema svim dokazima, likvidiran u „štek“ kući u Ritopeku, gde je Belivukova mafija masakrirala protivnike.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar