HRONIKA

Nezavisne dnevne novine

Mladen Samardžija, jedan od najtraženijih kriminalaca u EU, predat Tužilaštvu BiH

U istoj policijskoj akciji privedena i Tijana Tegeltija, bivša supruga predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Milana Tegeltije.

Pripadnici MUP-a Republike Srpske predali su Tužilaštvu BiH Mladena Samardžiju, jednog od 50 najtraženijih sa liste begunaca Evropske unije, koji je prekjuče uhapšen na Jahorini.


Sarajevska N2 televizija prenosi da je u akciji „Tokio”, u kojoj je uhapšen Samardžija, privedena i Tijana Tegeltija, bivša supruga predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Milana Tegeltije.

Samardžija je priveden po poternici Slovenije, zbog sumnje da je umešan u trgovinu narkoticima i organizovani kriminal. Za ista dela osumnjičen je i u BiH. Uhapšen je u akciji Uprave za organizovani i teški kriminalitet i Specijalne antiterorističke jedinice MUP Republike Srpske.

On je već duže vreme u bekstvu od slovenačkog pravosuđa, koje protiv njega vodi postupak zbog trgovine kokainom i heroinom.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u okviru akcije „Tokio”, našli su i privremeno oduzeli pet automobila, novac u iznosu od 3.300 evra i 1.800 KM, šest mobilnih telefona, tri pištolja, kao i 189 komada municije različitog kalibra.

Takođe, navodi se, oduzeti su i rokovnici sa evidencijama i zabeleškama za koje se sumnja da se odnose na prodaju droge, dva skupocena ručna sata, bankovne kartice i smeđa biljna materija za koju se sumnja da je hašiš. Oduzeti su „golf 7”, „volksvagen polo”, „audi” , „ford fokus” i „škoda oktavija”.

Kako je ranije saopštio MUP Srpske, istraga protiv Samardžije vođena je u saradnji sa Tužilaštvom BiH i utvrđeno je da je Samardžija, nakon bekstva iz Slovenije, nastavio da rukovodi organizovanom kriminalnom grupom koja se bavi međunarodnom trgovinom drogama na području Evropske unije, BiH, Srbije i Crne Gore.

„Istragom je dokumentovan prevoz i prodaja više od 40 kilograma opojne droge kokain“.

Ostavite komentar

Translate »