ŠABAC: Građani nezadovoljni zbog puštanja na slobodu osumnjičenog za obljubu devojčice!

Aleksandar Isaković, osumnjičeni za obljubu devojčice, pušten je iz pritvora jer je sud smatrao da javnost više nije uznemirena delom koje je izvršio, ne uzimajući u obzir činjenicu da okrivljeni živi 300 metara od svoje žrtve?!


– To nikako nije i ne može biti borba i porblem samo jedne porodice, jer je on opasnost po svako dete. Gledajte, mi ne znamo ko je u društvu manijak zapravo, ali za ovog čoveka znamo i pored toga što znamo treba da se ponašamo kao da je sve u redu, da se srećemo sa njim i da puštamo decu da se kreću sama? To je nemoguće, odmah ću da vam kažem da je nemoguće – kazala je sagovornica “Blica” iz Šapca koja je želela da ostane anonimna.

Više tužilaštvo u Šapcu kao i sud koji je doneo ovu odluku, odgovorili su na pitanje koje se nameće nakon njihovih odgovora: “Zašto Isakoviću pritvor nije određen od hapšenja ni jednom zbog bojazni da ne ponovi delo iako u zakonu jasno postoji ova odredba za primenjivanje ove mere?” Ova institucija je nakon saslušanja osumnjičenog u junu 2021. godine predložila Višem sudu u Šapcu da protiv osumnjičenog odredi pritvor.

– Pritvor je predložen iz razloga predviđenih članom 211 stav 1 tačka 2 i tačka 4 Zakonika o krivičnom postupku, a Viši sud u Šapcu je osumnjičenom odredio pritvor iz napred navedenih razloga – navode u Tužilaštvu.

Navedene tačke znače da je Isakoviću koji je devojčicu (12) izveo sa proslave i seksualno napastvovao pritvor određen zbog postojanja opasnosti od okrivljenog po dokaze, odnosno zbog uznemirenja javnosti iako je ovaj muškarac osumnjičen za obljubu deteta i ovo delo može da ponovi. Ni sud, a ni Tužilaštvo nisu smatrali da ta bojazan postoji, a sada šest meseci kasnije zbog krajnje nejasnog razloga za pritvor koji mu je ostao na snazii ovaj čovek se našao na slobodi i okončanje postupka čeka u kući koja je na 300 metara od porodičnog doma njegove žrtve. Sud to pravda prebacivanjem odgovornosti na Apelacioni sud u Novom Sadu.

Rešenje Višeg suda u Šapcu od 11.januara 2022. godine kojim je protiv imenovanog pritvor produžen, ukinuto je rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu od 17.januara, a predmet vraćen Višem sudu u Šapcu na ponovno odlučivanje, uz konstataciju da je stav suda iznet u ukinutom rešenju da je način izvršenja krivičnog dela koje je okrivljenom stavljeno na teret doveo do unemirenja javnosti u maloj seoskoj sredini u kojoj se događaj odigrao koje bi moglo dovesti do ugrožavanja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, ukoliko bi okrivljeni bio pušten na slobodu za Apelacioni sud u Novom Sadu, neprihvatljiv budući da je od događaja protekao period od 6 meseci te da je samim tim intenzitet uznemirenja javnosti oslabio”.

Kako objašnjavaju ovaj sud je postupao po primedbama i instrukcijama datim u drugostepenoj odluci.

Tužilaštvo uložilo žalbu

Kako saznajemo, a šta nam je potvrđeno i u sudu i u tužilaštvu, Više javno tužilaštvo u Šapcu je juče uložilo žalbu protiv rešenja Višeg suda kojim je ukinut pritvor protiv osumnjičenog Isakovića. U narednim danima, sud će razmatrati ovaj predlog.

Podsetimo, Isaković je osumnjičen da je obljubio devojčicu (12) kada je u junu prošle godine izveo sa proslave rođendana na kojoj su bili i njeni roditelji. Inače, osumnjičeni je devojčicu poznavao od detinjstva i svakodnevno im boravio u kući njene porodice jer je dugogodišnji zaposleni njenog oca.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar