PREVARANTI: Dva Dragana, Đilas i Šolak, samo od jednog posla utajili 17,8 miliona evra poreza!

Zloglasni žuti tajkun i gazda Stranke slobode i pravde Dragan Đilas prodao je medijskom tajkunu Draganu Šolaku svoju firmu “Dajrekt medija” za 106.187.644,00 evra!

Po potpisivanju ugovora 4. septembra 2018, Đilas je u dva navrata dobio ukupno 56 miliona evra, a još 50 miliona evra početkom aprila naredne godine.

– Firmu sam prodao, sav novac je uplaćen u Beogradu i platio sam porez na kapitalnu dobit u iznosu od 2,2 miliona evra – izjavio je Dragan Đilas 2013. godine, kada je formalno prodao većinski udeo u kompaniji “Dajrekt medija” bugarskom biznismenu Krasimiru Gergovu.

Srpska javnost od prvih dana je bila zaintrigirana ovom medijskom akvizicijom. U to vreme, kao i danas uostalom, Krasimir Gergov je bio daleko od ovog nivoa investicija. Ali imao je neke druge kvalitete – prisutnost u medijskom biznisu i veliku ljubav prema golfu. Jedno vreme je čak bio predsednik Golf asocijacije Bugarske. U Srbiji sličnu strast prema ovom sportu gaji samo Dragan Šolak, koji će se u finalnom činu ove sage o „Dajrekt mediji” ponovo pojaviti. Priča o parama pojaviće se u prvom činu sa Gergovim, ali pare će se, bar one velike, pojaviti tek u finalu koju godinu kasnije.

ČINJENICE

Iako je akvizicija “Dajrekt medije” objavljena krajem 2013. godine, dugo vremena se ništa nije dešavalo. Šestog aprila 2014. akvizicija je završena i “Dajrekt medija” je prodata holandskoj kompaniji “CEE medija”, koju u tom trenutku kontroliše Krasimir Gergov, za sumu od 17,7 miliona evra. Činjenica je da je na ovoj transakciji Dragan Đilas platio porez na kapitalnu dobit u iznosu od 2,2 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti. Zanimljivo je da neposredno pre isplate kupoprodajne cene ova firma dobija pozajmicu da bi isplatila Dragana Đilasa. Kompanija “Sijera”, koju kontroliše Dragana Jovanović Džaril, pozajmljuje mu 9,5 miliona evra, a advokat Volfram Andreas Kuomi 8,2 miliona evra. Jovanovićeva je bliska saradnica Dragana Šolaka, a gospodin Kuomi je sasvim slučajno Šolakov advokat.

SVE ISTO…

Što se tiče same “Dajrekt medije”, ništa specijalno se nije desilo u njenom funkcionisanju i poslovanju, koje je i dalje uglavnom bilo naslonjeno na “Telekom” i druge državne firme, kao i godinama pre toga. Menadžment se takođe nije promenio. I dalje su tu bili sve bliski saradnici Dragana Đilasa, predvođeni Jadrankom Drinić. U avgustu 2015. firma CEE prenosi bez nadoknade vlasništvo nad “Dajrekt medijom” kompaniji “Askanijus” iz Holandije, koja je ćerka firme “Askanijus s.a.r.l.” iz Luksemburga. Obe su osnovane u martu te godine, tačnije luksemburška kompanija je osnovana 15. marta, a ćerka firma u Holandiji 16. marta. Iza obe ove kompanije stajao je Dragan Đilas, kasnije preko još dve kompanije – „Mojoman Properties” sa Britanskih Devičanskih Ostrva i „Ulyssey Investment” iz Samoe. Naravno, sve vreme od suspektne prodaje pa do prave akvizicije u septembru 2018, Đilas odnosno Jadranka Drinić rukovode kompanijom.

PETORKA

Prema dokumentima o finansijskim izveštajima luksemburške kompanije “Junajted medija”, vidljivo je da je 4. septembra 2018. ova kompanija sklopila ugovor o kupovini 100 odsto vlasničkog udela kompanije „Dajrekt medija”, i to za iznos od 106.187.644,00 evra. Prema finansijskom izveštaju i izveštaju revizora za 2018, „Junajted medija” je platila 4. septembra, po potpisivanju ugovora, iznos od 51.399.910,00 evra. Na dan 5. oktobra uplaćeno je još 4.847.734,00 evra. Inače vlasnik kompanije „Junajted medija” iz Luksemburga je istovremeno i vlasnik SBB, gorepomenuti Dragan Šolak. Poslednju ratu, u iznosu od ravno 50.000.000,00 evra, „Junajted medija” isplaćuje 1. aprila 2019, i to se vidi u finansijskom izveštaju i revizorskom izveštaju za tu godinu. Time je transakcija završena i Dragan Đilas je po osnovu prodaje ukupno prihodovao bezmalo 144.000.000,00 evra.

MANEVAR

Sa strane gledano, čitava ova akvizicija u produženom trajanju je sjajan manevar u kome, umesto da plati otprilike 20 miliona evra poreza, Dragan Đilas plati 2,2 miliona. Razlika se zove utaja poreza, u kojoj je učestvovalo bar petoro ljudi – Dragan Đilas, Gojko Đilas, Dragan Šolak, Krasimir Gergov i Jadranka Drinić. Sada je red da pravosudni organi daju svoj sud o ovom poslovnom poduhvatu. Dragan Đilas nije bio dostupan za komentar…

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar