OPASNO: Evropa ispunila sve uslove za novi, super-talas korone!

Broj slučajeva kovida ponovno raste u Zapadnoj Evropi zbog idealne kombinacije za „savršenu oluju“.

A ta kombinacija je, kako se navodi, ukidanja mera ograničenja, slabljenja imuniteta u populaciji i nove, zaraznije podvarijante omikrona BA.2.

Nedavno je povodom toga reagovala SZO, koja je navela da je najveći broj novih slučajeva u Evropi nedeljno bio registrovan u Nemačkoj (1,35 miliona), Holandiji (475.290) i Francuskoj (419.632). Broj smrtnih slučajeva nastavio je da opada u Evropi u kojoj je tokom prošle nedelje registrovano manje od 15.000 preminulih, što je za 23 odsto manje nego nedelju dana ranije.

Najveće procentualno povećanje broja obolelih u Evropi beleže Monako (48 odsto), Malta (43 odsto) i Holandija (42 odsto). Još uvek raste i broj zaraženih i hospitalizovanih u Velikoj Britaniji, usled zaraznije omikron podvrste BA.2.

Dakle, nakon što je više od mesec dana broj slučajeva širom Evrope padao, u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama, poslednjih je dana broj zaražavanja drastično porastao. U Francuskoj je broj novozaraženih porastao za više od trećine otkada je vlada prošlog ponedeljka ukinula većinu ograničenja.

Nemačka vlada je prethodnog vikenda odlučila da ukine restrikcije, uprkos novom rekordnom broju zaraza zabeleženom u petak, čak 300.000. Iako veliki broj nemačkih saveznih pokrajina ima slobodu da postavlja ograničenja na svoju ruku, većina je ipak zadržala postojeća. Italijanska vlada je takođe najavila da će ukinuti gotovo sva ograničenja uprkos rastu broja slučajeva.

U Velikoj Britaniji trenutno je zaražena svaka dvadeseta osoba, ali vlada je u petak ukinula poslednje ograničenje koje se odnosi na međunarodna putovanja.

Iako je pre samo nekoliko sedmica u Austriji ukinuta mera obaveznog korišćenja maske FFP2, to se pravilo ponovno uvodi zbog rasta broja slučajeva. Iako neki epidemiolozi smatraju da su vlade prebrzo opustile mere, takođe ističu da je za nagli rast broja slučajeva kriva podvrsta omikrona BA.2, koja je u mnogim zemljama postala dominantna. Procenjuje se da je BA.2 oko 30 odsto zarazniji od prethodne podvarijante BA.1, a zbog toga što ga je teže otkriti naziva se i „prikrivenim omikronom“.

Štajnmajer u izolaciji

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u izolaciji je kod kuće nakon što je bio pozitivan na testu na korona virus. Štajnmajerova supruga, Elke Budenbender, takođe je zaražena, prenosi DPA. „Nemačka beleži rekordne nivoe zaraze korona virusom, Nemačko nacionalno telo za kontrolu bolesti, Institut Robert Koch (RKI), prijavilo je u utorak sedmodnevnu incidencu, mereći broj potvrđenih infekcija na 100.000 ljudi u tom periodu, od 1.733,4. Juče su prijavljena 264 smrtna slučaja prebrojana tokom 24 sata, što je neznatno manje nego pre nedelju dana kada je broj bio 283.

Austrija prva vraća maske

Beč – Austrija je prva država u Evropi koja vraća neke od prethodno ukinutih antikovid mera zbog porasta broja obolelih. Prema ranijim najavama, od danas bi trebalo ponovo da bude obavezno nošenje maski u zatvorenom. Kao i u prethodnom periodu, propisano je da se moraju nositi FFP2 maske, a ne obične hirurške. Većina stanovništva podržava vraćanje ove mere. Broj zaraženih u Austriji poslednjih dana bio je preko 40.000. Vlasti grada Beča su pre države najavile zaoštravanje epidemijske mere. U bolnicama i zdravstvenim ustanovama biće ograničen broj poseta, a na snagu se vraća 2G pravilo za sve posetioce. Takvi uslovi će važiti i za ugostiteljske objekte, a u svim prodavnicama i marketima biće obavezne FFP2 maske. Razmatra se i uvođenje dodatnog testiranja građana.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar