HRONIKA

Nezavisne dnevne novine

OPASNO: BRITANCI TRAŽE DEJTON 2, IMAJU PLAN OD 4 TAČKE!

Poslanici britanskog parlamenta založili su se da se organizuje nova mirovna konferencija o Bosni i Hercegovini – Dejton 2, prenose mediji u BiH


Ser Bernard Jenkin, poslanik vladajućih Konzervativaca zatražio je da London odmah deluje u BiH i podržao predlog Stjuarta da se organizuje Dejton 2. Isti stav izneo je i predstavnik opozicione Laburističke stranke Toni Lojd. Stjuart je istakao je da je u zemlji boravio kao oficir UNPROFOR-a i gledao nemoć, ali i jasnu nespremnost Zapada da reaguje.

– Tek kada se desio užasni zločin u Srebrenici, kada je počinjen genocid nad 8.372 muškarca i dečaka te zaštićene zone UN, reagovalii smo – rekao je on.

– Sada, kako se zlo ne bi ponovilo, predlažem sasvim konkretne mere – kazao je.

Šta su predložili?

“1. Moramo očuvati Dejton, dok nemamo nešto bolje;

2. Visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, koji je danas ovde u Londonu, dati bezuslovnu i jaku našu podršku. Sve što možemo, moramo mu dati da zaustavi negativno kretanje BiH unazad.

3. Treba nam Dejton 2. U tom procesu moraju biti uključeni i mi, Velika Britanija, i SAD, ali i EU, Rusija, bosanski Srbi…

4. Moramo biti spremni da pošaljemo svoje vojnike kako bi spašavali živote, jer smo to i uradili ranije – istakao je Stjuart.”

I on, kao i Alisia Kerns podsetili su da je Velika Britanija izgubila 57 svojih vojnika tokom misije u BiH. Ipak, istakao je da je britanska intervencija u BiH više nego nužna, prenosi SB.

Ostavite komentar

Translate »