HRONIKA

Nezavisne dnevne novine

JOCA AMSTERDAM USKORO NA SLOBODI: Kralj srpskog podzemlja nevin robijao u Zabeli?!

Kontroverzni Sreten Jocić (59), zvani Joca Amsterdam, zatražio je od Višeg suda u Beogradu da mu se ponovo sudi za podstrekivanje na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, 1995. u beogradskom sportskom centru „Olimp“.


Ima nove dokaze?

Portparol Višeg suda Tatjana Matić precizirala je da je Jocić 10. januara podneo vanredni pravni lek, odnosno zahtev za ponavljanje krivičnog postupka:

– Ovaj zahtev se trenutno nalazi na odlučivanju pred vanpretresnim sudskim većem, koje ima na raspolaganju tri solucije. Veće može da zahtev odbaci, da ga odbije ili da ga usvoji i naloži ponavljanje postupka. Ovo poslednje je moguće samo ukoliko su se pojavile neke nove činjenice ili dokazi ili ako je utvrđeno da su pojedini iskazi i svedočenja bili lažni.

Jocić je, inače, za podstrekivanje na ubistvo Marjanovića pravosnažno bio osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna Zakonom o amnestiji iz 2012. smanjena na 13 i po godina.
U pritvoru i zatvoru neprekidno se nalazi od 27. aprila 2009, kada je uhapšen zbog sumnje da je organizovao ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića u Zagrebu. Od tih optužbi je pravosnažno oslobođen 2015, ali je pre toga, 28. decembra 2012, počeo da služi kaznu za podstrekivanje na ubistvo Marjanovića. Međutim, vreme koje je proveo u pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Pukanića, od 27. aprila 2009. do 28. decembra 2012, nije mu uračunato u kaznu zatvora koju sada izdržava za Goksija Bombaša, pa je Jocić tužio državu i tražio odštetu od 60 miliona dinara, jer je neosnovano držan u pritvoru skoro 1.300 dana.

Naime, po našem zakonu, vreme provedeno u pritvoru zbog jednog krivičnog dela ne može se uračunati u zatvorsku kaznu zbog drugog krivičnog dela, iako je Jocić i tu mogućnost državi ponudio kao kompenzaciju, da bi se izbegla isplata ogromne odštete. Ta tužba je stigla i do Međunarodnog suda pravde u Strazburu i još se ne zna odgovor na nju.
Podsetimo, Jocić služi kaznu u požarevačkom zatvoru „Zabela“ i već izvesno vreme uživa „blaži režim“, što znači da ima pravo na slobodne vikende sa porodicom. Pošto je upravo odležao dve trećine kazne, po zakonu, stekao je pravo i da traži uslovni otpust. Ukoliko mu nadležni to ne odobre, do odsluženja pune kazne preostalo mu je četiri godine i pet meseci.

Osudio ga Tadić

Govoreći o suđenju za ubistvo Marjanovića, Joca je svojevremeno tvrdio da je osuđen po diktatu bivšeg režima Borisa Tadića:
– Mene je tada osudio preki sud, i to bez ikakvih dokaza! Sudsko veće je slušalo samo šta tužilac ima da kaže, a moja odbrana ih nije interesovala. Zato sam i bio samo na prva dva-tri suđenja u tom postupku, posle toga nisam ni hteo da idem u sud jer sam video da to nema smisla i da su me unapred osudili, po diktatu. 

Živi na visokoj nozi ‘od poznanstava“

Sreten Jocić je rodom iz Velike Krsne, a njegovo ime se godinama sa strahopoštovanjem izgovaralo i u srpskom i evropskom podzemlju. Posebno u Holandiji, gde je dugo živeo i gde je „zaradio“ nadimak Amsterdam. Mediji su spekulisali da raspolaže imovinom vrednom desetine miliona evra.

Na suđenju za ubistvo Ive Pukanića, Jocić je na pitanje sudije šta je izvor njegove finansijske moći odgovorio:
– Moja poznanstva! Ja sam spajao biznismene i to naplaćivao.

Ostavite komentar

Translate »