ISTRAGA: Načelnika policije Bašića ubila narko-mafija?

Mediji na crtežu sa likom osumnjičenog prepoznali opasnog Sarajliju Adela Kabaša. – Pritvoren Dalibor Railić Dugi

Pet dana posle ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića policija je privela jednu osobu, a pojavila su se medijska saznanja da veze s ubistvom prijedorskog policajca ima i sarajevski „žestoki momak” Adel Kabaš, za kojim je u januaru raspisana crvena poternica Interpola. Policija je objavila foto-robot osumnjičenog za ubistvo, a neki mediji su izvestili kako je reč upravo o osuđivanom kriminalcu Adelu Kabašu.

Sudeći po saznanjima do kojih dolaze novinari, jedan od mogućih motiva ubistva šefa krimiminalističke policije u Prijedoru jeste i njegov obračun s narko-mafijom.

„Drugog motiva sem njegovog posla ne verujem da je bilo”, rekao je Sretoja Vukanović, načelnik PU Prijedor.

Radenko Bašić (Foto MUP RS)

Radenko Bašić ubijen je u Prijedoru u ponedeljak, kad je iz svog stana u naselju Pećani krenuo na posao u Policijsku upravu Prijedor. Ubica mu je prišao s leđa i pucao u potiljak, a prema dosadašnjim informacijama, sve ukazuje na profesionalnu likvidaciju, kao i na to da je ubica poznavao navike žrtve, pa su se za istragu zainteresovale policijske agencije iz BiH i regiona, kao i Interpol, Evropol i FBI. Nakon zločina, ubica je pobegao u pravcu okolnih zgrada. Bekstvo su snimile kamere pojedinih zgrada, ali se zločincu potom gubi trag. Kako javljaju mediji, MUP RS usmerio je veliki deo resursa u Prijedor, gde se danima odvijaju pretresi i privođenja.

Najpre je u vezi s ovim slučajem u sredu uhapšen Dalibor Railić Dugi, ali ga je Okružno tužilaštvo u Prijedoru odmah pustilo, nakon čega je ponovo uhapšen i predat u nadležnost Tužilaštva BiH. Railić iza sebe već ima presudu za pokušaj ubistva, a dovođen je u vezu i s još nekim teškim krivičnim delima. Okružni sud u Prijedoru juče mu je odredio jednomesečni  pritvor. Kako su prethodno pojasnili u Tužilaštvu BiH, Railića terete za organizovani kriminal i povezanost s grupom koja je delovala na području Gradiške. Barata se saznanjima po kojima se navodno dovodi u vezu sa narko-grupom Dušana Lovrenovića, uhapšenog u akciji „Storidž 2”.

Kako piše „Glas Srpske”, narkotici koje je ova grupa prodavala dovoženi su i u Gradišku, gde su prepakivani i švercovani dalje. U okviru istrage otkrivena je pošiljka od 460 kilograma droge.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se osumnjičeni D. R. dovodi u vezu s organizovanom grupom koja je delovala u Gradišci i drugim gradovima, a pritvor je, kako je pojasnio, zatražen zbog bojazni od bekstva, uticanja na svedoke i dokaze, kao i opasnosti da bi na slobodi mogao da ponovi krivično delo ili dovrši započeto.

„Takođe je pod istragom kao mogući učesnik u teškom ubistvu Radenka Bašića”, rekao je Grubešić.

Banjalučki mediji navode kako je Adel Kabaš za sada glavni osumnjičeni za ubistvo. Navodi se da je veoma bitno utvrditi i ko je naručio ovo ubistvo i dodaje da Kabaš do sada nije imao teških krivičnih dela na području Republike Srpske, dok u Sarajevu važi za veoma opasnu osobu. Za njim federalna policija traga zbog ranijeg ubistva Mehmeda Meše Ramića, a prema izjavama njegovih pomagača, oni su ga nakon zločina u Sarajevu navodno odvezli u pravcu graničnog prelaza s Crnom Gorom.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar