Hrvati se nadaju Ponoševoj pobedi jer je blizak prijatelj ustaškog krvnika iz “Oluje”, a i žena mu je Hrvatica!

Prijateljstvo hrvatskih generala Zdravka Ponoša i Damira Krstičevića datira još iz studentskih dana, i Hrvati se nadaju da bi bilo jako dobro da iz tog razloga Ponoš pobedi Vučića 3. aprila na predsedničkim izborima. Pored toga, supruga Zdravka Ponoša je Hrvatica, i ona bi kao „prva dama Srbije“ sigurno mnogo toga dobrog uradila i lobirala za svoju Hrvatsku, a na štetu Srbije.

Hrvatski list “7dnevno” otkrio je do sada najveću tajnu predsedničkog kandidata lidera SSP Dragana Đilasa, Zdravka Ponoša, a to je da je veoma blizak prijatelj sa hrvatskim generalom Damirom Krstičevićem, koji je bio komandant zloglasne 4. gardijske koljačke brigade Hrvatske vojske za vreme akcije “Oluja”, i koja je počinila brojna zverstva prema srpskom življu u Hrvatskoj.

Naime, u tekstu pod naslovom “Prijatelj Damira Krstičevića i Josipe Rimac ruši Vučića” piše da prijateljstvo Ponoša i Krstičevića datira još iz studentskih dana:

img

MRAČNA TAJNA ZDRAVKA PONOŠA: Najbolji drug mu je čovek koji je komandovao USTAŠKIM KOLJAČIMA I SILOVATELJIMA!

– Sa hrvatskim generalom Ponošem Vojnu akademiju pohađao je jedan od najbojih hrvatskih generala i bivši HDZ-ov ministar odbrane Damir Krstičević, koji je ujedno i aktuelni savetik premijera Plenkovića za odbranu – piše, a tekst ilustruje zajednička fotografija Ponoša, Krstičevića i Josipe Rimac, nekadašnje gradonačelnice Knina.

Foto: Printscreen

Ko je Damir Krstičević?

Damir Krstičević bio je komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, koja je učestvovala u ubistvu 81 civila iz izbegličke kolone u mestu Bravnice kod Jajca 13. septembra 1995. godine.

Mesec dana posle akcije „Oluja”, koja je trajala četiri dana i u kojoj je proterano oko 250.000 Srba, jedinice Hrvatskog veća odbrane (HVO), Armije BiH i Hrvatske vojske (HV) izvršile su organizovanu vojnu operaciju sa ciljem zauzimanja teritorija opština Donji Vakuf i Jajce, koje su do tada bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

Napad je izvršen iz zasede, bez bilo kakvog povoda, kada je autobus bio u neposrednoj blizini mosta. Otvorena je vatra iz pešadijskog naoružanja različitog kalibra. Prema izjavama preživelih i ranjenih, u autobusu „Servistransa” nije bilo naoružanih lica, niti je bilo ko od putnika dejstvovao vatrenim oružjem. U napadu je stradao 81 civil, među kojima je osmoro dece. Najmlađa žrtva bio je dečak od tri godine, a najstarija je imala više od 90 godina.

Godine 2019, Ponošev prijatelj Krstičević osuimnjičen je za ratne zločine, a dokazi su predati Tužilaštvu Republike Srbije!

Akcija “Oluja”

U hrvatskoj akciji “Oluja” ubijeno je ili nestalo 2.670 Srba, proterano 250.000, a spaljeno više od 22.000 kuća. Oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena, što, kako su naveli u Veritasu, predstavlja jedan od “crnih rekorda građanskog rata ‘90-ih godina prošlog veka na prostorima bivše Jugoslavije”. Vojska i policija Hrvatske, uz pomoć muslimanske armije iz BiH (Petog korpusa pod komadom Atifa Dudakovića) i NATO pakta, napala je na Kninsku Krajinu (oblasti Severna Dalmacija, Lika, Banija i Kordun).

Oni su unišili i srušili 13.000 privrednih objekata, 182 zadruge, 56 zdravstvenih stanica, 78 pravoslavnih crkvi, 29 muzeja, 920 spomenika kulture, 181 groblje, 352 trgovačka objekta, 211 ugostiteljskih objekata, 410 zanatskih radnji, kao i sve industrijske pogone.

Cilj operacije “Oluja” bio je zauzimanje najvećeg dela teritorije Republike Srpske Krajine. Operacija je zvanično trajala četiri dana.

Ako se pogleda popis 1991. godine i uporedi sa 2001. godinom jasno se vidi da je procenat Srba u Kninu pao sa 85 odsto na 20 odsto, što je čvrsta činjenica da je nad Srbima počinjena najteža vrsta zločina, odnosno genocid.

Operacija “Maslenica”

Tu se ne završava “slavna karijera” Ponoševog druga, već ćemo se vratiti malo u prošlost gde dolazimo do operacije “Maslenica”.

Operacija “Maslenica” predstavlja planiranu i organizovanu seriju napada na srpska sela na području Ravnih Кotara koje su sproveli pripadnici hrvatske vojske sa ciljem etničkog čišćenja ovog prostora od srpskog stanovništva. Sam naziv „Maslenica” je kodni naziv Vojske Republike Hrvatske za ovu akciju.

U ovoj akciji koja je trajala do kraja 1993. godine ubijeno je i nestalo 348 civila i vojnika, a među njima 40 žena i četvoro dece. U hrvatskim logorima ali i u svojim kućama silovano je najmanje 50 žena i devojčica srpske nacionalnosti. U zbegovima je kao direktna posledica agresije umrlo još 165 civila, a ukupan broj stradalih je 513.

Upravo je Damir Krstičević bio jedan od zapovednika te operacije, koji je kasnije govorio da je operacija Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu te da je i “nakon tri decenije osećaj isti – pobednički”!

Kao što smo već na početku napisali, na fotografiji u listu “7dnevno” pored Ponoša i Krstičevića, nalazi se i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Hrvatska policija uhapsila je pre dve godine bivšu gradonačelnicu Knina koja se povezivala sa malverzacijama u Hrvatskim šumama, odnosno gradnjom vetroelektrana kod Knina koja je planirana u vreme kada je Rimac bila na čelu Knina.

Da Ponoš bira svoje društvo, pa tako je odabrao i Rimac, govori i podatak da je sada predsednički kandidat Dragana Đilasa koji se takođe obogatio dok je bio na vlasti malverzacijama i korupcijom, a čiju su vladavinu obeležile brojne afere poput Mosta na AdiMauricijusaračuna u Švajcarskojnekretnina brata Gojka

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar