DOSIJE „PONOŠ“ (1): Ko je Đilasov NATO kandidat za predsednika Srbije?

Bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš ostao je upamćen kao čovek u čije vreme je Vojska Srbije dovedena na najniže grane, ali i kao vojni dezerter koji nije hteo da ratuje protiv tazbine – Hrvata! Za dve godine njegove vlasti, od 2006. do 2008, armija ostala bez 480 tenkova, 40 aviona, 50 helikoptera i 10.000 vojnika!


Konkretni podaci govore više od svake politike – tokom dve godine, koliko je Ponoš bio na čelu Vojske (od 2006. do 2008. godine), srpska armija je ostala bez 480 tenkova, 40 aviona, 50 helikoptera i više od 10.000 vojnika! Na sve to, Đilasova Demokratska stranka je 2008. godine Ponoša smenila i žestoko optuživala kao nesposobnog, a sada ga isti taj Đilas kandiduje za predsednika i vrhovnog komandanta!?!

NATO general

Zdravko Ponoš je prvi i jedini načelnik Generalštaba koji u svojoj vojnoj karijeri gotovo da nije imao trupnog iskustva. On je samo na početku karijere 1986. kratko radio kao komandir voda, da bi se odmah potom prebacio na administrativne poslove. Dakle bio je „ćata“ sve dok ga đilasovci nisu izvukli iz NATO šešira i postavili ga za načelnika Generalštaba.

Ponoš, koji je rođen u Kninu, izbegao je da učestvuje u ratu u Hrvatskoj i da se angažuje u Vojsci RSK tako što je prijavio da u Beogradu mora da pomaže u lečenju člana porodice!?! Obaveštajni podaci govore da je 1995. godine samo desetak dana pre „Oluje“ otišao u Knin i članove svoje familije tajno prebacio za Srbiju.

Izbegavao da ratuje protiv Hrvata jer mu je žena Hrvatica, a možda je i on Hrvat?!

Ponoš, koji je rođen u Kninu, izbegao je da učestvuje u ratu u Hrvatskoj i da se angažuje u Vojsci RSK. Obaveštajni podaci govore da je 1995. godine samo desetak dana pre „Oluje“ otišao u Knin i članove svoje familije tajno prebacio za Srbiju.

Godinu i po dana posle NATO bombardovanja, 2001. godine, samoinicijativno se, kršeći zakon i sve vojne propise, učlanio u Atlantski savet u Beogradu, organizaciju koja se bavi promocijom Zapadne vojne alijanse!?! Kako prenose naši obavešteni izvori, upravo tada kreće njegova munjevita karijera.

– Članovi NATO Atlantskog saveta tada su ga preporučili tadašnjem ministru odbrane Borisu Tadiću i počelo je ubrzano uvođenje u službu. Ponoš je nakon toga četiri puta vanredno unapređivan, što se skoro nikada ne dešava. Tri puta je unapređivan u periodu od 2003. do 2006. godine, i to u činove pukovnika, general-majora i general-potpukovnika – objašnjava naš izvor iz Generalštaba, koji kaže da je Ponoš zaslužan za otvaranje prve kancelarije za saradnju sa NATO, u decembru 2006. godine.

Moj ugao

Vladimir Đukanović, poslanik SNS

Veoma je teško boriti se sa ovakvim čovekom, koji smatra da je vrhunski što smo oficire sa 40 godina terali u penziju i da je za napredovanje u vojsci bitnije da si završio kurs u Garmišpartenkirhenu nego Vojnu akademiju.

Da Zdravko Ponoš bude kandidat opozicije na predstojećim izborima 3. aprila, odlučeno je na sednici Đilasove Stranke slobode i pravde (SSP). Narodna stranka, čiji je Ponoš član, za ovu kandidaturu saznala je iz medija, a dan kasnije izdali su saopštenje u kojem su rekli „da će nastaviti da poštuju koalicioni dogovor“!?!

Ubrzo se oglasio i bivši lider Demokratske stranke i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je Ponoševu kandidaturu prokomentarisao rečima da „Đilas najviše voli da otima od svojih koalicionih partnera“.

„Ne bih se složio da je Ponoš dobar kandidat. Svaki dan preotimaju po nekoga u okviru koalicije. To im je primarni način razvoja organizacije. Iz šupljeg u prazno“, napisao je Šutanovac na Tviteru.

Nema kapacitet

Sa njim se slaže i Marina Komad, portparolka Borisa Tadića, koja je istakla da je apsurd Đilasa i SSP to što za predsednika države kandiduju Ponoša.

„Posebno je zanimljivo da kandidata predlaže stranka potekla direktno iz bivše vlasti, tokom koje je taj isti kandidat smenjen sa mesta načelnika Generalštaba. Kako to nije bio dobar tada da upravlja vojskom, a danas je jedino rešenje za upravljanje državom“, napisala je Komadova na Tviteru.

Ni politički analitičar Branko Radun nije oduševljen izborom predsedničkog kandidata Đilasove opozicije.

– Zdravko Ponoš nema neki kapacitet, nije prepoznatljiv, nije se bavio aktivno politikom, nije ga bilo u medijima… Ne deluje ubedljivo. Svakako, on je loš izbor – zaključuje Radun.

Ni đilasovci nisu sigurni u svoj izbor!

Vest da je Dragan Đilas predložio Zdravka Ponoša za opozicionog predsedničkog kandidata unela je razdor i među same pristalice opozicije.

Tako je Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju, koja je koalicioni partner Đilasovom SSP, rekao da Ponoš može da ostvari dobar rezultat, dok Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma (GDF) kaže da Ponoš nije dobar kandidat i da ne može da ostvari očekivani rezultat na izborima.

Izvor: SIA

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar