Dijana Hrkalović opet uhapšena i vraćena u zatvor!

Dijana Hrkalović ponovo je uhapšena i vraćena u pritvor iz koga je izašla 10. decembra.


Kao glavni razlog zbog kojeg je nekadašnja sekretarka MUP vraćena iza rešetaka navodi se opasnost od bekstva i uticaja na saučesnike.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je ranije danas rešenje Specijalnog suda kojim je 10. decembra ukinut pritvor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i naložio da se ponovo razmotri predlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva.

„Osnovano se izjavljenom žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud pogrešno zaključio da okolnosti koje je naveo tužilac u predlogu nemaju značaj za produženje pritvora, po zakonskom osnovu koji se odnosi na opasnost od bekstva“, rekla je portparol suda Mirjana Piljić.

Prema stavu apelacije, veće prvostepenog suda nije cenilo okolnosti, kako ukazuju, na opasnost od bekstva Hrkalović u trenutku kada je prema njoj podnet optužni predlog sudu, nego je samo pojedine okolnosti za pritvor cenio isključivo u vremenu kada protiv nje nije bilo krivičnog postupka.

„Kao što se osnovano žalbom tužioca dalje ukazuje, prvostepeni sud samo taksativno navodi okolnosti, ali ih ne ceni izolovano i bez dovođenja u vezu sa svim ostalim okolostima“, navela je Piljić.

U odluci Apelacionog suda ukazano je da su zbog toga odlučne činjenice u prvostepenom rešenju pogrešno i nepotpuno utvrđene, te da se ne može se prihvatiti zaključak prvostepenog suda da nema razloga za produženje pritvora zbog opasnosti od bekstva.

Odluku o ukidanju pritvora je donelo krivično vanpretresno veće Specijalnog suda 10. decembra nakon što je ranije tog dana tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv nje zbog krivičnog dela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Hrkalović je nešto manje od dva meseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 15. decembra.

Tužilaštvo je tog dana tražilo od suda da joj produži pritvor po dva nova osnova – zbog postojanja opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike, ali sud nije usvojio.

Dijana Hrkalović (34), bivša državna sekretarka u MUP, optužena je za dva krivična dela trgovine uticajem i Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je da se ona osudi na pet godina zatvora!


Nekadašnja državna sekretarka navodno je od 13. februara 2017. do 27. marta 2018. inspektoru Milenkoviću izdala nezakonite naloge, neposredno i telefonskim putem, da faktički sabotira istragu ubistva karatiste Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u centru Beograda. Za taj zločin trebalo je da budu osuđeni zloglasni Veljko Belivuk i Marko Miljković, ali su oslobođeni usled nedostatka dokaza.

„Hrkalovićeva je okrivljenom Milenkoviću naložila da tužilaštvu i sudu ne dostavi blagovremeno izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka, koji je u tom trenutku bio osumnjičen da je ubio Miloševića. Tražila je od Milenkovića da njoj dostavi te analize, što je on i uradio“, navodi se u optužnom predlogu i precizira:

„Milenković nije odgovarao na više urgencija iz suda i tužilaštva, već je naredio svom potčinjenom Nikoli Raičkoviću da na DVD nareže izveštaj o veštačenju telefona i preda ga njemu. Taj DVD je potom dostavio Hrkalovićevoj, a Raičković je iz svojih računara izbrisao sve tragove da je narezao taj DVD, na Dijanin zahtev. Time je bilo otežano dokazivanje Belivukove krivice za ubistvo Miloševića“.

Vlastimir Milošević

Hrkalovićeva se po drugoj tački optužnice tereti i da je 1. decembra 2017. od tadašnjeg načelnika PU Novi Sad Šušnjića tražila da se kontroverzni Darko Elez „stavi na tajni nadzor“. Tako je, kako tužilaštvo smatra, „Elezu pružena zaštita od pratnje nekih drugih bezbednosnih službi“.

Elez je, inače, u Srbiji bio uhapšen 2009. i osuđen na devet godina zatvora kao vođa narko-bande. Dobio je prevremeni uslovni otpust iz zatvora u novembru 2017, a ponovo je uhapšen krajem prošle godine i u martu izručen u BiH, gde je nedavno osuđen na 15 godina robije zbog više teških krivičnih dela.

Što se tiče Belivuka i Miljkovića, oni su sa još 28 mafijaša uhapšeni 4. februara zbog serije svirepih ubistava i drugih teških zločina i od tad su u zatvoru. 

Ni slova o još tri prisluškivanja

U optužnom predlogu protiv Dijane Hrkalović ne pominje se da je ona tražila da se unište prisluškivani razgovori advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, uoči njegove likvidacije 28. jula 2018. na Novom Beogradu. Takođe, nema ni slova o nezakonitom prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar