Crna Gora: PALA VLADA Zdravka Krivokapića!

– Nepoverenje Vladi Crne gore izglasano je u parlamentu sa 43 glasa za nepoverenje i 11 glasova poslanika protiv

– Skupština Crne Gore počela je sednicu na kojoj se raspravlja o predlogu opozicije i koalicije „Crno na bijelo“ da se glasa o nepoverenju Vladi. U skupštinskoj sali je ministar Mladen Bojanić

– Za poverenje Vladi potreban je glas najmanje 41 poslanika

– Premijer Zdravko Krivokapić je napustio plenarnu salu nakon što nije usvojen dnevni red vanredne sednice s tačkom o skraćenju mandata Skupštini, koje je tražila Vlada

Predesdnik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da je završena rasprava i naložio prozivku posanika uoči glasanja za ili protiv nepoverenja Vladi. Glasalo je 54 poslanika.

Za nepoverenje vladi glasalo je 43 poslanika, protiv nepoverenja 11 (Demokrate, Prava i Ujedinjena Crna Gora).

Za izglasavanje nepoverenja Vladi Zdravka Krivokapića glasali su poslanici URA Dritana Abazovića, Demokratske partije socijalista i ostalih opozicionih stranaka, što je dovelo do pada Vlade 14 meseci nakon formiranja 4. decembra 2020 godine.

Nakon glasanja određena je pauza nakon nekoliko opomena poslaniku Marku Milačiću.

Milačić je, prema pisanju lokalnih medija, uputio uvredljive reči poslanicima koalicije „Crno na Bijelo“ i pokreta URA Dritana Abazovića u vezi sa „izdajom“ nakon čega je predsednik Skupštine Aleksa Bečić odredio pauzu.

Aleksa Bečić, Skupština Crne Gore
FOTO: YOUTUBE PRTSCR / SKUPŠTINA CRNE GORE

Poslanici DF-a su izašli iz sale, kao i Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PzP).

Nakon prebrojavanja poslanika počelo je javno izjašnjavanje.

Konatar: DPS se ne vraća na vlast

Miloš Kanatar
FOTO: YOUTUBE PRTSCR / SKUPŠTINA CRNE GORE

Miloš Konatar (Crno na bijelo) u završnoj reči kao predlagač inicijative za glasanje o nepoverenju Vladi je ponovio da DPS neće biti deo nove Vlade. On je rekao da sanja Crnu Goru u kojoj premijer može biti čak i Albanac.

„Sanjam Crnu Goru u kojoj će premijer, nacionalni Albanac, potpisati Temeljni ugovor sa SPC koji je u interesu države Crne Gore. Crkva neće biti ugrožena padom ove i izborom nove Vlade. Verujem u Crnu Goru i nadam se da će svakog dana biti bolja“, poručio je on.

Joković: Što niste do sada napunili Spuž, imali ste kad

Vladimir Joković
FOTO: YOUTUBE PRTSCR / SKUPŠTINA CRNE GORE

Vladimir Joković (SNP) je pitao Vuksanović Stanković što do sada nijesu punili Spuž, imali su kad.

„Nisam rekao ništa da ću potpisati. Rekao sam da neću podržati nijednu vladu koja neće potpisati Temeljni ugovor. A što se tiče Otvorenog Balkana, to nije ‘srpski svet’, to podržava i EU“, naveo je Joković.

Radunović: Siguran sam da će se od sadašnje većine formirati nova vlada

Poslanik DF-a Slaven Radunović prilikom repliciranja poslanici SDP-a Draginji Vuksanović Stanković poručio je da građani mogu da budu “mirni” i da je siguran da će predstavnici parlamentarne većine tvoriti buduću Vladu.

„Siguran sam da posle ovog što ste rekli, a znajući za obećanje ljudi koji su krenuli u stvaranje manjinske vlade, da neće tražiti vas (SDP) kao ni Vaše kolege iz DPS-a. Građani Crne Gore mogu da budu mirni i da će se od sadašnje parlamentarne većine formirati nova vlast koja će dovesti Crnu Goru do prvih fer izbora. Prošli put smo vas pobedili u teškim uslovima, to ćemo uraditi i sledeći put pod pravim uslovima“ kazao je Radunović.

Draginja Vuksanović Stanković: Možete samo da sanjate Temeljni ugovor sa SPC

Draginja Vuksanović Stanković
FOTO: YOUTUBE PRTSCR / SKUPŠTINA CRNE GORE

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković poručila je Krivokapiću da „o temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom može samo da sanja“.

„Neka nam je srećna pobeda, jer se oslobađamo od fašističke i izdajničke Vlade. Krivokapić je izdajnik. Da se mi fino pozdravimo s ovom Vladom, kako došla, tako je pošla. A neki neka idu u Spuž, neki neka idu doma“ poručila je ona

„Ovaj Temeljni ugovor, ovakav kakav je falsifikat crnogorske istorije i nećemo vam to dozvoliti. Poći ćete pre nego što su ovi“, rekla je Vuksanović Stanković.

Milačić: Građani Crne Gore sve vide, ovo je izdaja

Marko Milačić
FOTO: YOUTUBE PRTSCR / SKUPŠTINA CRNE GORE

Poslanik i predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je da je lekciju parlamentu očitao onaj koji „danas nije tu“.

„Mislim na Zdravka Krivokapića. To je dobra odluka, iako sam mu sugerisao da ipak dođe. Sada sam ubeđen da je to dobra odluka“, rekao je Milačić.

On je ponovio reči Miloša Konatara iz URA „da je ova vlada storijska“.

„Istorijska izjava da je Vlada istorijska a ruše je sa DPS-om. Neće Dritan nikoga danas oboriti, oboriće sebe. I biće to ljaga na njegovom političkom obrazu“, kazao je Milačić.

Kako je rekao, građani poručuju partijama većine jasno da ne smeju ići sa Milom Đukanovićem.

„Zdravkova borba već počinje. Danas ovde ne pada vlada, jer ona je manje bitna, nego parlamentarna većina. Ovo je poraz 30.avgusta. Oni koji danas pozivaju da pregovaramo unutar parlamentarne većine, mogu reći ne, ne, danas pada parlamentatrna većina. Građani Crne Gore sve vide“, naglasio je Milačić.

Konatar: URA sprema da preuzme odgovornost

Predstavnik predlagača Miloš Konatar (Crno na bijelo) u uvodnom izlaganju je rekao da nije verovao da ni premijer ni ministri, osim ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, neće biti u sali kad se bude raspravljalo.

Konatar je rekao da je „svojim ponašanjem predsednik Vlade i većina ministara, od kada smo izneli legitimnu ideju, potvrdili su da smo doneli ispravnu odluku“.

„Nije danas pitanje ko će glasati za nepoverenje Vladi, potpuno je jasno da ova Vlada nema poverenje ovog parlamenta. I njoj će danas biti izglasano nepoverenje. Procenjujem da će protiv inicijative glasati deset ili 12 poslanika, i onda neko govori o izbornoj volji građana. Zamislite tu Vladu koja od 81 ima podršku samo deset, 12 poslanika. Postavlja se pitanje ko će s kim glasati. Rekao sam da ćemo glasati za svaku dobru inicijativu koja dolazi od opozicije. Uvek ću glasati ako je nešto dobro za građane, sa bilo kim u parlamentu“, istakao je Konatar.

Kazao je da misli da je ova Vlada istorijska jer je prva nakon vladavine DPS.

„Ta Vlada jeste istorijska, međutim i ona je dosegla svoj limit. Ona je ispunila svoj cilj, da bude tranziciona, koja će omugućiti razvlašćivanje prethodne vlasti“, poručio je Konatar.

Bogdanović: Borićemo se i protiv vas DPS juniora

Boris Bogdanović (Mir je naša nacija) kazao je da ih od bivše vlasti ništa ne iznenađuje i ne očekuju ništa dobro ni u političkom ni u svakom drugom smislu.

„Ne od svih, ali od pojedinih sigurno, rekao je Bogdanović.

„Neko želi da od Crne Gore napravi banana državu, jer samo u džungli plaćenici mogu odlučivati. Samo tamo gde nema Ustava i zakona. Navikli smo da se borimo protiv DPS-a i ovde u Skupštini i na ulici. Borićemo se i protiv vas DPS juniora, sa vama je mnogo lakše, jer ste vi ipak druga liga“, rekao je Bogdanović.

Boris Bogdanvić
FOTO: YOUTUBE PRTSCR

Radulović: Evropa sad mora da se unapredi, a DPS na čistilište

Branko Radulović (PzP) kazo je da su za ovakva stanje isključivo kriva elita politička, posebno pobednička.

„Crna Goro kukala ti majka, ima li pravog leka za tebe?“, pitao je Radulović.

Naveo je da su poluge na kojima je počivao prethodni režim ojačane, visoki kriminal i korupcija su i dalje sistemskog karaktera, bolest društva metastazira… narod je razjedinjen, apatija sve veća.

Smatra da su novi izbori „samoubistvo“, a rezultat bi bio isti.

„Nadam se da je namera formiranja tzv. manjinske ili tehničke Vlade bila prvenstveno da se prekine ovo ludilo, ali ona nosi niz nedoumica“, kazao je Radulović.

Upozorava da bi „aboliranje glavnog oligarha“, čak i uz pritsak međunarodnog faktora, predstavljalo istorijsku grešku što bi mu omogućilo manevarski prostor, a što bi dovelo do građanskih sukoba. Poručio je da se većina urazumi i sabere, potru sve sujete i animoziteti, nacionalizam i lični interesi i trasira siguran put ka konsolidovanoj demokratiji i krene u energičnu borbu sa kriminalom i kopucijom.

„Evropa sad mora da se unapredi da bi bila održiva, a DPS na čistilište. Pozivam lidere da se urazume, moramo se složiti mi iz većine da izgardimo garđansku, evropsku i prosperitetnu Crnu Goru. Tako svi lideri pod jedan barjak – a to je Crna Gora razvijena srednjeevropska država“, poručio je Radulović.

Skupštinska rasprava je prekinuta, nakon rasprave predsednika SNP-a Vladimira Jokovića sa poslanicima Demokrata i predsednikom Parlamenta Aleksom Bečićem.

Joković je najpre poslaniku Demokrata Vladimiru Martinoviću poručio da ne morališe i da se ne poziva na prekrajanje narodne volje, jer su Demokrate svojevremeno “otele” SNP-ove mandate u državnom i lokalnom parlamentu koji su bili odraz tadašnje izborne volje građana.

„Nije lako odgovarati glavnom ideologu Demokratama na ozbiljnim analogijama da će neko nešto da izda ili proda. Nekad su neki koji sada morališu na najveći mogući način dobili glasove od SNP-a i budu njegovi predstavnici u državnom i lokalnim parlamentima. Onda oni koji su odnijeli te mandate, a izborna volja građane je bila da to budu SNP-ovi mandati, bacaju neku analogiju da bi neko mogao da izda. Ti isti bi vratili mandate, da su poštovali izbornu volju građana i sada bi mogli moralisati. Ovih dana pišu o časnom članstvu SNP-a, onda se postavlja pitanje zašto su neki napustili to časno članstvo. Časni ne napuštaju časne“ poručio je Joković.

Nakon Martinovićevog odgovora, Joković je ponovo tražio reč, ali mu Bečić nije dao, jer prema Poslovniku nema pravo da odgovoiri na komentar.

Nakon toga je Joković rekao “da nije u redu da predsednik SNP-a u pokušaju ne da reč pravom predsedniku SNP-a”.

Bečić mu je oduzeo reč i rekao da ne dozvoljava da niko nikoga vređa i dao je pauzu od nekoliko minuta zbog novonastalih tenzija na plenumu.

Prethodno je Joković optužio Bečića da on stoji iza štampanja papira u obliku novčanica na kojima piše 21 milion, na šta je Bečić odgovorio “nisam, tako mi Bog pomogao”

Slaven Radunović
FOTO: YOUTUBE PRTSCR / SKUPŠTINA CRNE GORE

Radunović ( DF): Krivokapić se sa svima dogovarao sem sa našom koalicijom

Poslanik DF-a Slaven Radunović poručio da se premijer Zdravko Krivokapić u prethodnih godinu i po dana dogovorao sa svima, osim sa koalicijom koju je predvodio na istorijskim izborima 30. avgusta 2020. godine.

On je istakao da je svako od poslanika većine pomalo kriv što je Krivokapić došao u poziciju da postane premijer.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar