HRONIKA

Nezavisne dnevne novine

BUJANOVAC: Srbi na lokalne izbore izlaze u dve kolone!

BUJANOVAC: Srbi na lokalne izbore izlaze u dve kolone!

Bujanovac – Sada je i definitivno jasno da će srpske političke stranke u Bujanovcu na predstojećim lokalnim izborima izaći sa dve liste. To su rezultati pregovora koji su vođeni na inicijativu Nenada Mitrovića (SNS) i Stojanče Arsića (SPS), koji su pozvali predstavnike svih političkih partija na dogovor oko jedinstvene liste na kojoj bi bile zastupljene sve srpske političke partije. Održano je više sastanaka, ali na kraju nije bilo dogovora oko zajedničkog nastupa.


Predstavnici grupacije političkih stranaka oko Narodnog pokreta Srbije (NPS), koju sačinjavaju i Novi DSS, POKS, i „Mi – glas iz naroda” će kao koalicija nastupati zajednički i biće otvorena za razgovore sa svim političkim grupacijama, osim SNS-a i SPS-a, navedeno je u saopštenju nakon postignutog dogovora. Ovaj politički blok poručuje da je u „interesu građana Bujanovca da na lokalnim izborima budu dve srpske opcije, te da opozicija ima svoju listu”.

Na predstojeće lokalne izbore u Bujanovcu i lokalne albanske političke partije neće nastupiti sa zajedničkom listom. Demokratska partija (DP), koju predvodi aktuelni predsednik opštine Nagip Arifi, planira koaliciju sa Pokretom za demokratski progres (PDP) i Demokratskom partijom Albanaca (DPA), strankama sa kojima trenutno vrše vlast u ovoj opštini. U potrazi za koalicionim partnerima je i najstarija albanska politička stranka Partija za demokratsko delovanje (PDD), na čijem je čelu poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi.

Lokalni parlament u Bujanovcu ima 41 odbornika. U aktuelnom sazivu najveći broj mesta imaju predstavnici Albanaca 28, dok je trinaest odbornika iz redova Srba. Prema podacima sa poslednjeg popisa, u opštini Bujanovac živi 42.634 stanovnika, od čega 62 procenta predstavljaju Albanci, dok je Srba 26 procenata. Ostatak predstavljaju Romi i druge etničke zajednice.

Sia.rs/Dejan M. Andrić

Ostavite komentar

Translate »