Bliže se izbori, stranke zauzimaju startne pozicije – koji savezi su već formirani

Kako se približavaju aprilski izbori. tako se i profiliše politička scena. Iako je do izlaska na birališta ostalo nešto manje od četiri meseca, već se formiraju savezi, diže stranačka infrastruktura i zauzimaju startne pozicije. Politički akteri su uvereni da se dogovori postignuti pre Nove godine neće mnogo promeniti do proleća.

Srpski pokret Dveri, kao okosnica „patriotskog bloka“, za sada, sa još osam organizacija nastupiće na predsedničkim, parlamentarnim i gradskim izborima.

Kandidat bloka za predsednika Boško Obradović ne isključuje mogućnost da se lista do izbora proširi. „U pravcu pravljenja jednog šireg državotovornog suverenističkog ustvaobraniteljskog i patriotskog opozicionog saveza“, kaže Obradović.

„Nismo zatvoreni za razgovor sa svima, sa svim srpskim rodoljubima“, poručio je lider Dveri.

Iako se spekuliše da bi koalicija od pre tri godine, koju su činile Dveri i stranka Saše Radulovića, mogla da se obnovi, kroz Deklaraciju Suverenista potvrđena je saradnja pokreta Dosta je bilo – Suverenisti i stranke Zdrava Srbija Milana Stamatovića.

NADA: Ne razmišljamo o širenju, već o daljem jačanju

Na desnom spektru za izbore kroz slogan NADA spremaju se Pokret za obnovu Kraljevine Srbije, Demokratska stranka Srbije i 25 udruženja građana.

„Ne razmišljamo trenutno o bilo kakvom širenju. Razmišljamo o daljem jačanju. Mi smo usredsređeni na ono što smo napravili. Nekad je bitno kada stvorite neku vrstu dobre stabilne koalicije, da vodite računa da ona ostane baš takva“, ističe Miloš Jovanović iz koalicije NADA.

U stabilnost koalicije veruju i okupljeni oko Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Narodne stranke.

Aleksić: Dobrodošli su još neki, pre svega Skupština slobodne Srbije 

Koalicionim sporazumom potvrdili su saradnju. U narednom periodu, kažu, dobrodošle su još neke organizacije i pojedinci.

Prvi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da tu pre svega misli na Skupštinu slobodne Srbije, na veliki broj pojedinaca i dodaje da su predvideli da se na listi nađu i nestranačke ličnosti.

„Što se tiče nastupa naše liste, mi ćemo jedinstveno nastupiti na svim nivoima. Ovih dana radimo na predsedničkom kandidatu. Dakle, suština će biti da to bude čovek koji može da ulije nadu građanima Srbije i pobedi Aleksandra Vučića“, ističe Aleksić.

Za predstojeće izbore program je spremio i blok bivšeg funkcionera Demokratske stranke Nebojše Zelenovića, Ne davimo Beograd i zelena partija Istina.

Nova stranka bez konkretnih dogovora, ne isključuju jedinstvenu listu

Nova stranka je još uvek bez konkretnih dogovora. Lider stranke Aris Movsesijan ne isključuje mogućnost da stranke opozicije budu na jednoj listi.

„Jeste četiri meseca malo, ali sasvim dovoljno da se stane zajedno. I dalje ćemo se zalagati za jednu listu, bar Nova stranka, koliko god to delovalo da smo mi neka mala stranka da nemamo toliki uticaj, politički stavovi Nove stranke su jasni i mi ćemo se držati tih političkih stavova“, poručuje Movsesijan.

Do izbora je ostalo nešto manje od četiri meseca, a gotovo svi politički igrači podigili su svu strančku infrastrukturu.

Ljajić: Stranke koje ostanu ispod cenzusa, završile su političku karijeru

Stranački veteran i lider SDPS-a to pripisuje ranom objavljivanju datuma izbora. Iako ima mnogo da se igra, kaže, Rasim Ljajić, on zna kom timu pripada. Saradnja sa SNS-om nije upitna.

„Svako će reći da su naredni izbori najvažniji, ali ja mislim da ove izbore razlikuje od svih dodadašnjih to što će posle ovih izbora napraviti jedna prirodna selekcija političkih stranaka“, kaže Ljajić.

One stranke, kako je objasnio, koje uđu u parlament imaju neku vrstu političke budućnosti, dok su stranke koje ostanu ispod cenzusa i van parlamenta, prema njegovoj oceni, završile svoju političku karijeru.

Dačić: Nema bojazni od utapanja socijalista u SNS

Tim ne menjaju ni socijalisti. Stalni dvojac SPS-a i JS-a, kaže Ivica Dačić, u kratkom roku će osmisliti političku taktiku.

Osim što postoji želja da podrže kandidata SNS-a za predsednika, odluka treba da padne – da li će na ostalim listama sa naprednjacima ili odvojeno.

„Ovde ne postoji bilo kakva bojazan od utapanja, ili da će SPS da nestane sa političke scene“, istakao je Dačić.

Lider socijalista je istakao da oni pričaju samo o koalicijama.

„Uvek je reč o zajedničkoj listi, zajedničkom predsedničkom kandidatu, a ne o tome da mi nemamo svoju listu ili svog kandidata, nego da podržavamo listu neke druge stranke, o tome nikada nije bilo reči niti to želimo“, dodao je Dačić.

SNS sa pojačanim redovima: Upoznaćemo narod sa dosadašnjim rezultatima

Naprednjaci sa koalicoinim partnerima, čini se, intenzivno pregovaraju, ali sa kim izlaze na izbore još ne otkrivaju. U međuvremenu, pojačali su redove. Stranka SPAS Aleksandra Šapića, koja je osvojila 4,3 odsto glasova i ušla u parlament, postala je deo SNS-a.

Vladimir Orlić iz SNS-a kaže da će oni u predizbornoj kampanji razgovarati sa narodom i upoznati ga sa dosadašnjim rezultatima, kao i sa planom za budućnost.

„Tako da svi rezultati koje smo postigli do sada predstavljaju pre svega jasan pokazatelj da smo u planovima za budućnost ozbiljni, oni su dokaz da ćemo i te planove da realizujemo kao i ono što smo prethodno obećali“, poručuje Orlić.

Dogovori političkih stranaka postignuti pre Nove godine, uvereni su politički akteri, neće se mnogo promeniti do proleća.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar