HRONIKA

Nezavisne dnevne novine

„Poverljiva prepiska“ trese crnogorsku javnost: Koga je Milo angažovao da ubije Vučića?!

Nakon što je Dritan Abazović podgoričkim Vijestima potvrdio autentičnost dokumenta u kome „obaveštajni saradnik” savetnika premijera Voja Lakovića traži od njega da sazna ko iz okruženja predsednika Crne Gore Mila Đukanovića navodno pokušava da ugrozi bezbednost srpskog predsednika Aleksandra Vučića, Laković je saopštio da je Abazović „neodgovornom i nepromišljenom izjavom”, ugrozio njegovu i bezbednost njegove porodice, prenosi agencija SIA.

Abazović koji je koordinator bezbednosnih službi je, ranije potvrdio da je upoznat sa informacijom koju je Laković dostavio šefu crnogorske tajne službe Dejanu Vukšiću, a u vezi sa zahtevom obaveštajnog saradnika, a vezano za bezbednost predsednika Vučića.

„Neka Zdravko Krivokapić, Laković i Milojko Spajić kažu ko im je operativna veza, ili ću ja saopštiti. Na ovaj način samo urušavaju ugled bezbednosnog sektora”, rekao je Abazović za Vijesti na pitanje o tome ko je „obaveštajni saradnik” Lakovića.

„Obaveštavam javnost da će, ukoliko se bilo šta dogodi meni ili mojoj porodici, direktan krivac biti potpredsednik vlade dr Dritan Abazović, koji je svojom, držim, neodgovornom i nepromišljenom izjavom, ugrozio moju i bezbednost moje porodice”, navodi Laković u reagovanju.

Vijesti su, naime, ranije objavile da je Lakovićev obaveštajni saradnik tražio od njega da sazna ko iz okruženja predsednika Crne Gore Mila Đukanovića navodno pokušava da ugrozi bezbednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vijesti su prenele da su imale uvid u dokument koji je Laković pre nekoliko meseci poslao šefu crnogorske tajne službe Dejanu Vukšiću i u kome ga obaveštava da ga je njegova operativna veza zamolila da sazna koje osobe angažuje ‘sistem’ predsednika Mila Đukanovića, preko Kosova, da ugroze Vučića.

Laković u današnjem saopštenju ukazuje da kao odgovorni profesionalac i profesor bezbednosti, neće javno reagovati na navodne činjenice i informacije iz navodnih tajnih dokumenata bezbednosnog sektora, koje su objavljene u jutrošnjem izdanju Vijesti.

„Ipak, moram istaći da sam zatečen izjavom potpredsednika vlade dr Dritana Abazovića, koja ide u smeru da koodrinator svih bezbednosnih službi u Crnoj Gori, sa novinarkom Vijesti utvrđuje postojanje određenih tajnih dokumenata i njihov navodni sadržaj javno komentariše”, naveo je Laković i dodao:

„Javno prozivanje potpredsednika vlade, dr Dritana Abazovića, da se profesionalci iz bezbednosnog sektora oglašavaju po dnevnim novinama i komentarišu navodne detalje iz dokumenata koji su poverljivi i tajni, doživljavam kao izraz državničke nezrelosti, neodgovornosti i neprofesionalizma, sa vrlo štetnim dejstvom po sektor bezbednosti i profesionalce koji rade u okviru njega”.

Laković je potvrdio da je od njegove operativne veze dobio informaciju, u formi molbe, da pokuša da sazna koja lica angažuje ‘sistem’ predsednika Mila Đukanovića, preko Kosova, da bi se ugrozila bezbednost predsednika Srbije Vučića.

O svemu je, kaže, upoznao i premijera u dokumentu pod nazivom „Informacija” i uz poruku da mu je dostavlja na dalje postupanje.

Vijesti napominju da je Laković saopštenje uputio mejlom iz kabineta predsednika vlade.

Inače, prema informacijama Vijesti, Laković je dva puta slao istu informaciju šefu tajne policije, s tim što je u prvobitnoj verziji bilo napisano i ime njegove navodne operativne veze.

A, nakon sugestije iz Agencije za nacionalnu bezbednost, Laković je poslao drugi dokument identične sadržine po svim stavkama, ali bez imena svog saradnika, dugogodišnjeg pripadnika bezbednosnih službi jedne države iz okruženja, piše podgorički dnevnik pozivajući se na neimenovani izvor.

Ostavite komentar

Translate »