HRONIKA

Nezavisne dnevne novine

Maroko obrao prvu legalnu žetvu marihuane: Proizvedeno 294 tone kanabisa, posao za još 1.500 farmera!

Prva legalna žetva marokanskog kanabisa iznosila je 294 tone u 2023. godini, nakon što je vlada odobrila uzgoj i izvoz u medicinske i industrijske svrhe, saopštilo je marokansko nadzorno telo ANRAC.

Ukupno 32 firme su, uz pomoć 430 poljoprivrednika na 277 hektara sakupile 294 tone kanabisa u severnim delovima planine Rif, u oblastima Al Hočeima, Taunat i Čefčaun, istakao je ANRAC u mejlu Rojtersu.

Ove godine nadzorno telo razmatra aplikacije još 1.500 farmera koji su se organizovali u 130 korporacija, sa željom da uzgajaju kanabis.

Kako je ranije Euronews pisao, ulje marihune koristi se u mnogim kozmetičkim proizvodima, od krema do sapuna i šampona, te mnogi u uzgajanju marihuane vide novu šansu za unosan biznis u Maroku.

CBD, skraćeno od kanabidiol, jedna je od mnogih hemikalija koje se nalaze u kanabisu, biljci poznatoj više kao marihuana. Nacrt zakona kojim bi se legalizovala upotreba marihuane u Maroku je u završnoj fazi usvajanja u marokanskom parlamentu.

Kad kažemo kanabis, uvek prvo pomislimo na drogu ili cigarete, ali naprotiv, od ove biljke ima mnogo koristi. Na primer, ulje kanabisa je veoma dobro za negu kose, tačnije koristi se za bolji rast i sprečavanje opadanja kose. Ulje kanabisa pomaže i u borbi protiv peruti„, rekla je Saloua Ibrahimi, koja je navela da ovo ulje koristi pune dve godine i da je zadovoljna rezultatima.

Vlasnica zadruge „Nouara Ain Lhjar“ za proizvodnju ulja od kanabisa u Dar Bni Karihu, Hafida Ait Aissa, rekla je da i starije žene koje su koristile ovo ulje nisu ni bile svesne svih njegovih benefita.

Posebno su ga koristile za negu kose. Stavljale su kanabis u biljna ulja, a koristile su ga kasnije za kosu i videle da daje odličan rezulatat. Nažalost, kanabis se najviše koristi pogrešno. Mnogi kanabis nisu koristili iz pravih razloga, posebno jer njegovo seme ima mnogo zdravstvenih i kozmetičkih blagodati„, objasnila je ona.

 Hypetv.rs/Dejan M. Andrić

Ostavite komentar

Translate »